Vse sestavine našega tonika za obraz so zbrane in opisane spodaj – kupiš pa ga lahko tukaj:

Tropinovec je žganje, pridobljeno iz grozdnih tropin, ki ostanejo pri stiskanju grozdja. Alkohol se v kozmetičnih izdelkih uporablja zaradi njegovih lastnosti: ima antibakterijski učinek, raztaplja maščobe, je naraven konzervans (ščiti pred razvojem mikroorganizmov), zmanjšuje vnetja. Alkohol je pri koncentraciji 5% ali manj za kožo popolnoma neškodljiv in kože ne izsušuje.

Hialuronska kislina je naravna vlažilna učinkovina in ključna komponenta zdrave kože. Izboljša hidracijo kože, spodbuja proizvodnjo kolagena v koži, deluje kot antioksidant, pospešuje celjenje ran. Hialuronske kisline je z leti v naših organizmih vse manj, njeno pomanjkanje pa se navzven kaže kot suha, neelastična koža, hitreje nastajajo gubice. Kozmetični izdelki s hialuronsko kislino kožo naredijo mehko, voljno, zdravo in čvrsto ter upočasnijo proces staranja kože. Hialuronska kislina je danes najpogosteje uporabljen vlažilec, najdete jo tako v prehranskih dodatkih, v zdravstvu, kakor tudi v kozmetičnih izdelkih in celo v injekcijskih kozmetičnih posegih. V preteklosti se je hialuronska kislina pridobivala iz živalskih virov, danes pa jo je nadomestilo biotehnološko pridobivanje s fermentacijo bakterij (natrijev hialuronat).

Glicerol ali glicerin kožo vlaži in preprečuje dehidracijo. Deluje tako, da nase veže vodo iz okolja in iz spodnjih plasti kože ter s tem poveča vsebnost vode v površinskih kožnih plasteh. Koži tako vrača prožnost, jo dodatno vlaži in čisti, s tem pa tudi preprečuje nastanek gub. Danes se ga povečini proizvaja s hidrolizo rastlinskih maščob ali fermentacijo sladkorja.

Pantenol ali provitamin B5 je alkoholna oblika pantotenske kisline oziroma vitamina B5, ki deluje kot vlažilno sredstvo, protivnetno in regenerativno: pomirja in mehča kožo, pomaga pri celjenju ran, zmanjšuje videz drobnih linij in gubic, izboljšuje elastičnost kože, obnavlja razpokano kožo.

Dermofeel je solubilizator, ki združuje oljno in vodno fazo. Je neionski tenzid (površinsko aktivna snov) rastlinskega izvora. Je blag in koža ga dobro prenaša.

Bisabolol (poznan tudi kot levomenol) je primarna sestavina eteričnega olja, pridobljenega iz kamilice. Bisabolol izboljšuje videz suhe in poškodovane kože tako, da zmanjšuje njeno luščenje in obnavlja prožnost. V kozmetiki se je že v preteklosti uporabljal zaradi svojih zdravilnih lastnosti: Deluje proti dražilno in ščiti kožo pred vsakodnevnimi poškodbami; Stimulira in pospeši proces celjenja kože; Preprečuje znake staranja; Blaži draženje, saj deluje kot analgetik; Pomaga v boju proti bakterijam in celo nekaterim rakavim celicam

Cosgard je konzervans, ki je nujno potreben dodatek v vseh kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo vodo, saj preprečuje razvoj glivic, plesni in mikrobov. Ti mikroorganizmi lahko namreč povzročijo nečistoče, poškodujejo zaščitno plast kože ali povzročijo kožne bolezni.

[]