Turobni dnevi poznega oktobra pri nas naznanjajo družabno opravilo: obiranje oljk. Tam, kjer se oljčne njive še berejo ročno, se cela družina z znanci in prijatelji več dni zapored zbira okoli oljčnih dreves, da jih skupaj stresajo in na razgrnjene mreže pod njimi lovijo olive. Čudovit občutek je v dlan prijeti oljčne veje, kot šop dolgih las, ki jih nato počešeš z glavnikom in iz njih odpadejo zrele olive. Skupna pojedina in polne vreče oliv, ki se jih konec dneva odvozi v stiskalnico… in mesec kasneje iz njih že nastane tekoče zlato mediterana: olivno olje.

Pri Razvajam.se uporabljamo lastno ekstra deviško olivno olje, stisnjeno iz oljk, ki jih beremo na družinski eko njivi na slovenski obali. Najdete ga tudi v naših izdelkih, saj je preprosto… zlato!

Oljčna drevesa so ena najstarejših gojenih rastlin, ki jih je človek vzgajal že šest oziroma sedem tisoč let pred našim štetjem in že stoletja se je olivno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini za negovanje kože in mišic, zdravile so se odrgnine, rane, koži in lasem pa je dajalo sijaj in elastičnost.

Antioksidanti v olju delujejo kot zdravilo proti staranju in ohranjajo elastičnost kože. Ti antioksidanti vsebujejo vitamin E in polifenole, ki pomagajo pri zbiranju in nevtralizaciji prostih radikalov, ki lahko sicer poškodujejo kožo in pospešijo staranje. Sestava kislin olivnega olja je presenetljivo podobna sestavi kislin v človeškem telesu, zato človeški organizem olivno olje presnavlja lažje kot večino drugih olj in maščob. Olivno olje med drugim deluje tudi razkužilno, saj pospešuje celjenje ran in opeklin. Ima močno protibakterijsko delovanje, očisti kožo in deluje protivnetno.

Oljčno olje je tako odličen odstranjevalec ličil (tudi vodoodporne maskare), pomaga zaščititi kožo pred sončnimi poškodbami in zadržuje vlago v koži, odstranjuje prekomerne količine loja pri mastni koži in tako preprečuje nastanek mozoljev in aken (ni komedogen, kar pomeni, da ne maši por), je čudovit za nego las, blagodejno in pomirjevalno deluje na suho in občutljivo kožo, zato lahko z njim pomirite razdraženo kožo po britju, primerno pa je tudi za negovanje obnohtne kožice in nohtov.

Zato naj bo olivno olje vedno pri roki, pa naj bo to v kulinarične ali kozmetične namene!

[]